Kendi kripto paranızı nasıl oluşturursunuz?

WhiteBIT TR
Yayınlanma tarihi 07 Şubat 2023
16303
Kendi kripto paranızı nasıl oluşturursunuz?

Kripto para birimlerinin başarısından ilham alarak kendi tokeninizi yaratmayı düşünüyor ama nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız, yazımız tam size göre!

Kripto para nedir?

Kripto paralar, işlem güvenliği aracı olarak bir şifreleme yöntemi (kriptografi) kullanan dijital para birimleridir. Sistemlerinin işleyişi merkezi olmayan bilgisayar düğümleri (node) ağı tarafından sağlanır. Çoğu kripto para birimi blok zinciri temelinde çalışır. Bu, ilgili bloklar zincirindeki işlemlerin bir veritabanıdır.

Genellikle kripto para döviz işlemleri, ağ kullanıcıları arasında para depolamak, transferler için komisyon ödemek ve ödeme yapmak için kullanılır. “Kripto Para Birimi Nedir?” adlı makalemizde dijital varlıklar hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Token mi coin mi?

Kripto para nasıl oluşturulur sorusuna cevap vermeden önce “coin” ve “token” kavramlarını birbirinden ayırmamız gerekiyor.

Madeni paralar (coin) sıfırdan bir para birimi işlevi görecek şekilde tasarlanır ve kendi blok zincirleri üzerine inşa edilirler. Bunlar bir işlem biçimidir ve devlet para birimine benzer şekilde işlev görürler. Kendi blok zincirine sahip coinler şunlardır: Bitcoin, Ethereum, XRP, Tezos, EOS, Solana ve diğerleri. Özellikle coin nasıl çıkarılır sorusu yatırımcılar tarafından çok merak edilen ve token oluşturmaya oranla daha zor olduğu bilinen bir konudur.

Tokenler, kendi blok zincirine sahip olmayan ve başka bir ağ temelinde çalışan kripto para birimleridir. Tokenler, Ethereum’ın piyasaya sürülmesinden sonra popüler hale gelen akıllı sözleşmeler sayesinde verilir. En popüler token standardı, Ethereum tabanlı ERC-20’dir.

Kripto paraların genel olarak amaçları hemen hemen aynıdır ve yatırımcılar onlara sadece bir yatırım ve kazanç aracı gözüyle bakmaktadırlar. Kripto para ne demek ayrıntılarıyla öğrenmek istiyorsanız yazımıza göz atın.

Kripto para oluşturma seçenekleri

Mevcut bir blok zincirinde oluşturma

Minimum maliyet ve çabayla kendi tokeninizi oluşturmak istiyorsanız, diğer blok zincirlerini kullanın. Örneğin, popüler Shiba Inu (SHIB) tokeni, Ethereum blok zincirinde oluşturulmuştur.

Mevcut Blockchain Kodunda Değişiklikler Yaparak Oluşturma

Mevcut blockchain kaynak kodunu değiştirerek kendi kripto para biriminizi geliştirebilirsiniz. Yani, sözde bir fork, yani çatal oluşturmak için.

Çatal, eski blok zincirine dayalı yeni bir kripto para biriminin oluşturulmasıdır. Bu yöntem çok fazla çaba ve belirli bir teknik bilgi gerektirir. Neyse ki; Bitcoin, Ethereum, Polkadot, Solana, EOS dahil olmak üzere popüler blok zincirlerinin çoğu açık kaynaklıdır ve GitHub üzerinden kolayca kullanılabilirler.

Geliştiriciler, sert çatalların (hard fork) yardımıyla blok zincirinin eksikliklerinden kurtulur.

Örneğin, Bitcoin ağı işlemleri yavaş işler, yüksek aktarım ücretlerine sahiptir ve anonimliği garanti etmez. Bu nedenle, Bitcoin 2017’de 6 hard fork yaşadı. Ağın bölünmesi sonucunda Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, Bitcoin Diamond ve diğer benzerleri ortaya çıktı.

Sıfırdan bir blok zinciri ve kripto para yapımı

Başka bir seçenek de yeni bir blok zinciri oluşturmak ve buna dayalı bir coin geliştirmektir. Bu, coinler üzerinde daha fazla esneklik ve tam kontrol sağlar. Ancak, geliştirmede önemli teknik becerilerin yanı sıra zaman ve para yatırımı gerektirir.

Bir kripto para birimi nasıl oluşturulur: kripto çıkarma rehberi

Adım 1. Hedeflerinizi tanımlayın

Özellikle token nasıl yapılır sorusuna geçmeden önce neden bir kripto para birimi oluşturmak istiyorsunuz? Kripto paranız hangi görevleri yerine getirecek? Geliştirmeye başlamadan önce varlığın işlevleri neler olacak? gibi soruları cevaplamanız gerekmektedir. Ardından, tokeninizi binlerce benzerinin arasından öne çıkmasına yardımcı olmak için bir isim, hisse senedi seçmeye ve bir logo tasarlamaya geçin. Hatta yatırımcılar için kripto nasıl alınır sorusunu cevaplayarak onları alım satıma teşvik edebilirsiniz.

Bunu, yeni blok zinciri projesinden ve sektördeki sorunları çözme hedeflerinden bahseden bir White paper (teknik doküman veya tanıtım yazısı) izler.

Bugün White Paper, teknik dokümantasyon ve bir pazarlama aracı arasında bir şey haline geliyor. Çoğu zaman bir şirket, potansiyel yatırımcılara ürünleri hakkında bilgi vermek için bir ICO/IEO/IDO aracılığıyla fon toplamadan önce bir tanıtım yazısı yayınlar.

31 Ekim 2008’de Satoshi Nakamoto, projenin özünü 10 sayfada ortaya koyan Bitcoin White Paper’ı yayınladı. Birçok çağdaş muadili ise farklıdır ve akademik bir yayına daha çok benzer.

Adım 2. Bir mutabakat mekanizması seçin

Mutabakat mekanizması, ağa katılan tüm düğümlerin (node) ağın mevcut durumu hakkında otomatik olarak fikir birliğine varmasını sağlayan bir dizi ilke ve kuraldır. En yaygın iki mekanizma, İş Kanıtı (PoW) ve Hisse Kanıtı’dır (PoS).

PoW, çalışma kanıtına dayalı ilk kripto para mutabakat mekanizmasıdır. Bu tür çalışmalar, madencilik sırasında karmaşık bir matematik problemine çözüm aramak olarak kabul edilir. Bitcoin’i oluştururken Satoshi Nakamoto tarafından kullanılan mekanizmaydı. Kavramın özü iki kurala indirgenmiştir:

  • güçlü ekipmanla uzun ve karmaşık bir görevi yerine getirme ihtiyacı;
  • sonucunu kolayca kontrol etme yeteneği.

Bununla birlikte, PoW mutabakat mekanizması, yüksek güç tüketimi ve buna bağlı çevresel yük nedeniyle ağır bir şekilde eleştirildi. Bu nedenle, bilgi işlem kaynaklarına daha az talep eden mekanizmalar ortaya çıktı. Bunlardan biri PoS’tur.

PoS konseptine göre, tüm katılımcılar sahip oldukları varlık miktarına göre blok zincirini yönetme hakkına sahiptir. PoS, blok üretimi ve blok zinciri güvenliği için düşük enerji tüketimi nedeniyle PoW’dan daha iyi performans gösterir. Bu ilkeye göre, bir kullanıcının sahip olduğu token sayısı arttıkça, yeni bir blok için ödül alma şansı da artar. Ayrıca PoS söz konusu olduğunda, pahalı madencilik ekipmanı satın almaya gerek yoktur.

Aynı zamanda, POS algoritmasının bir dezavantajı vardır – kullanıcıları daha fazla token biriktirmeye teşvik eder. Böylece sistem merkeziyetsizliğini kaybedebilir ve coinlerin çoğu, ağ üzerinde kendi çıkarları için karar alabilen birkaç katılımcıyla sonuçlanabilir.

Diğer mekanizma seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz. Örneğin, Yetki Kanıtı (PoA) veya Yanma Kanıtı (PoB) algoritmaları. Bu mekanizmaların hepsi altcoin oluşturma için işinize yarayabilecek sistemlerdir.

Adım 3. Bir programlama dili seçin

Programlama dili seçimi, istenen özelliklere ve işlevlere bağlıdır. Seçim, geniş çapta desteklenen ve aktif bir topluluğu olan bir dile verilmelidir. Kural olarak, bu amaçlar için Solidity, C++, Java, Python, Rust veya Substrate seçilir.

Solidity, Ethereum tabanlı akıllı sözleşmeler ve Dapps yazmak için en popüler programlama dillerinden biridir. Solidity’ye başlamak için JavaScript, C++ ve Python gibi diğer dillerde de geliştirme deneyiminizin olması gerekir. Solidity, büyük ölçüde bu dillerin kavramlarına dayanmaktadır.

Son yıllarda kripto endüstrisi, OCaml benzeri ve işlevsel dillerinin en iyi yönlerini miras alan Rust programcılarında önemli bir artış gördü. Rust sayesinde Solana, Near, Compound gibi projeler ve daha şimdiden kendini kanıtlamıştır ve birçok büyük proje böylece hayata geçirildi.

Geliştiriciler, Polkadot ekosistemindeki projeleri yürütmek için Rust programlama dili kullanılarak oluşturulan Substrate platformunu da aktif olarak kullanıyor.

Çeşitli blok zincirlerindeki programlama dillerinin tüm artıları ve eksileri göz önünde bulundurularak bu liste uzun süre devam ettirilebilir, ancak her durumda, bu zaten sizin yeteneklerinize ve bilginize bağlıdır.

Adım 4. Bir blok zinciri seçin

Seçilen mutabakat mekanizmasına bağlı olarak, onu destekleyen bir blok zinciri platformu seçmeniz gerekir. Örneğin PoS algoritmasında karar kıldıysanız Ethereum, Solana, Cardano veya Near blok zincirleri size uyacaktır.

Adım adım kripto para nasıl yapılır sorusuna cevap bulmak ister misiniz? O halde okumaya devam edin!

Adım 5. Düğümler oluşturun (node)

Bir sonraki adım, gerekli yazılımı indirmek ve düğümleri kurma olacaktır. Düğüm (İngilizce node), merkezi olmayan bir ağda bağlantı haline gelen bir bilgisayardır. Düğüm bilgisayarı, işlemlerin doğrulanması ve iletilmesi ve işlem geçmişinin blok zincirinde saklanması ile ilgilidir.

Yani, Bitcoin ağında, Bitcoin Core (Bitcoin Çekirdeği) blok zincirini kurduktan sonra bir bilgisayar bir düğüme dönüşür. Çalışan bir “Bitcoin Çekirdeği” olan bir düğüme tam düğüm denir. Blokları doğrular, işlemleri onaylar veya iptal eder ve verileri ağ üzerinden iletir. Tam düğümler, diğer düğümlerden bağımsızdır ve blok zincirinin bütünlüğünü korur.

Adım 6. Blok zinciri mimarisini kurun

Kripto para birimi altyapınızın iç işleyişini yani işlem formatını, ağ protokolünü ve fikir birliği algoritmasını planlamanın zamanı geldi. Mevcut bir blok zincirinde bir kripto para birimi oluşturmaya karar verirseniz, zincirin mimarisinden yararlanacaksınız. Blok zincirlerinin çoğu değişmez, kanıtlanmış, merkezi olmayan bir kriptografik mimariye sahiptir.

Adım 7. Tokenomics (Token Ekonomisi) planlamasını yapın

Bu aşamada, kripto para birimi tokenomiklerini planlamak gerekir. “Kaç varlık sürülecek? Kaç tanesi dolaşımda kalacak?” gibi soruları cevaplayarak dengeyi koruyun. Dolaşımda çok fazla varlık varsa, kripto para birimi daha düşük bir değere sahip olacaktır.

Adım 8. API’yi entegre edin

API (Uygulama Programlama Arayüzü), ağdaki düğümler arasında bir iletişim kanalı sağlar ve ayrıca yazılımın son kullanıcılar tarafından anlaşılır hale getirilmesine yardımcı olur.

API entegrasyonu, kripto para biriminizi güvenli ve gizli tutmada önemli bir rol oynar. API’ler ayrıca, özellikle işlemleri yürütürken, blok zinciri içinde işbirliğini mümkün kılar.

Adım 9: Bir Minimum Viable Product (MVP) yaratın

Minimum Viable Product (MVP), Türkçe’de “minimum uygulanabilir ürün” olarak çevrilebilen bir kavramdır. Yazılım geliştirme sürecinde kullanılan bir stratejidir ve yeni bir ürünün veya hizmetin pazara en hızlı şekilde sunulmasını amaçlar.

MVP, minimum zaman ve para yatırımı yapılırken ürün sorunlarının erken bir aşamada tespit edilmesine yardımcı olacaktır. Bunu yapmak için projeler; performansı, ağ yükünü kontrol etmek ve kullanıcıların gerçek varlıklarını etkilemeyecek bir dizi deney yapmak için test ağları başlatır.

Adım 10. Arayüzü tasarlayın

İyi tasarlanmış bir arayüz, yeni kullanıcıları çeker ve ürünle etkileşimlerini basitleştirir. Kripto para birimleri zaten karmaşık bir konudur. Bu nedenle, kullanıcılar işlemleri için uygun ve gezinmesi kolay bir arayüz seçerler.

Adım 11. Bir cüzdan adresi oluşturun

Bir cüzdan adresi, belirli bir kripto para birimiyle ilişkili benzersiz bir harf ve rakam dizisidir. Cüzdan adresini bir çevrimiçi hizmeti veya yerel bilgisayarınızdaki bir programı kullanarak oluşturabilirsiniz.

Adım 12. Kripto para biriminizi yasallaştırın

Kripto para birimleriyle ilgili yasallık ve düzenlemeler, yetki alanına göre değişir. Kripto dostu bir ülkede değilseniz bir varlık ihraç etmeyin. Ayrıca, bir ICO oluşturmadan önce ülkenizde ICO’lara izin verilip verilmediğini öğrenin. White paper, projenin yasal yönlerini yansıtmalıdır.

Adım 13. Pazarlama

Projenin lansmanıyla ilgili heyecan yaratmak için airdrop’u resmi sosyal medya hesaplarınızda duyurun veya reklamlar verin.

Discord, Telegram, Reddit, Medium ve Twitter gibi popüler sosyal ağlar aracılığıyla güçlü bir topluluk oluşturmak gerekiyor. Sosyal ağlardaki düzenli etkileşim ve etkinlik, ürünle etkileşimde bulunmaları ve projeyi incelemeleri için çok daha geniş bir yeni kitle çekmenize olanak tanır. Bu nedenle, izleyiciyi proje ile ilgili tüm planlar ve eylemler, ortaklıklar hakkında bilgilendirmek her zaman önemlidir. Bütün bu adımları tamamlayarak coin oluşturma sürecini bitirmeniz sonrasında varlığınızı satışa sunabilirsiniz.

Alakalı makale:
Tıpta Blockchain

Alakalı makale:

Tıpta Blockchain
Makaleyi okuyun

Şahsi kripto para yapma maliyeti nedir?

Birden kripto para yapmak istiyorum diye bir fikir geldi aklınıza ve ancak ne kadar maliyetli olacağını bilmiyorsanız bu bölüm sizler için. Bir kripto para birimi oluşturmanın maliyeti, türüne ve gereksinimlerinize bağlı olarak değişir. Örneğin, kendi blok zincirine sahip bir kripto para geliştirmenin maliyeti yaklaşık 10.000 ila 30.000 ABD Doları arasındadır, daha önce de belirttiğimiz gibi, daha esnek ve güvenli kabul edilirler. Ek olarak, coin oluşturmak için bir blok zinciri oluşturulmalıdır. Bu faktörler, bu tür bir varlığın geliştirilmesini bir tokenin geliştirilmesinden daha pahalı hâle getirir.

Yalnızca bir akıllı sözleşme geliştirmeniz ve dağıtmanız gerektiğinden, bir varlık oluşturmak çok daha az maliyetli olacaktır.

Bir kripto para birimi oluşturmak ne kadar sürer?

Karmaşıklık düzeyine bağlı olarak, sıfırdan bir kripto para birimi geliştirmek bir ila altı ay arasında sürebilir. Elbette ki token çıkarmak coin çıkarmaya oranla daha fazla vakit gerektirecektir, çünkü coinlerin kendi blok zinciri vardır ve onu kurmak için ayrıca zaman harcarsınız.

Otomatik araçları kullanarak basit bir kripto para birimi oluşturmak yalnızca birkaç dakika sürer. Bununla birlikte, mevcut blok zinciri kodunu değiştirmek, önemli miktarda teknik uzmanlık gerektirir.

Diğer bir konu ise coini sürdürmek ve teşvik etmektir, çünkü coini başlatmak için kendi blok zinciri mantığınızı oluşturmanız gerekir. Uzmanları işe almak zaman kazandıracak, ancak yazılım geliştirme için ödeme yapmanız gerekecek. Varlığınızı oluşturduktan sonra kripto para alım satım işlemlerini yatırımcılara sunmaya başlayabilirsiniz.

Neden kendi kripto para biriminizi oluşturmalısınız?

  • Proje kitle fonlaması

Bir şirkete erken bir aşamada fon sağlamanız veya bir kitle fonlaması kampanyası başlatmanız gerekip gerekmediğini anlayabilmek de önemlidir. Bu, bir kripto para birimi çıkarma yolunda yatırımcılardan sermaye toplamak için bir araç olacaktır.

  • Finansal esneklik

Kripto para birimleri, merkez bankaları gibi merkezi finansal kurumlar tarafından kontrol edilmez. Bu nedenle daha fazla esneklik sağlarlar. Ek olarak, bir varlığın işlevselliğini belirli iş operasyonlarına göre uyarlayabilirsiniz.

Örneğin; uluslararası bir tüccarsanız, banka havalelerine kıyasla daha düşük maliyetle hızlı ödemeler yapmak için kendi kripto paranı yapıp komisyonlardan tasarruf edebilirsiniz.

  • Uygun ödemeler

Kendi kripto para biriminize sahip olmak, artan verimlilik ve üstün müşteri deneyimi sayesinde rakiplerinize karşı avantajınızın olmasını sağlar. Ayrıca, banka hesabı olmayan kullanıcılar da dahil olmak üzere dünyanın her yerindeki müşteriler için ödemelere bir alternatif sunar.

Piyasadaki en iyi üç kripto para birimi

Bitcoin (BTC)

Bitcoin, 2009 yılında Satoshi Nakamoto tarafından hayata geçirilen bir dijital varlık ve ödeme sistemidir. İşlemler, kriptografi kullanılarak ağ düğümleri tarafından doğrulanır ve blok zinciri adı verilen halka açık dağıtılmış bir deftere kaydedilir.

Ethereum (ETH)

Ethereum, akıllı sözleşmeler kullanarak blok zinciri tabanlı merkezi olmayan uygulamalar (dApps) oluşturmak için bir kripto para birimi ve platformdur. Amacı; milleti, etnik kökeni veya dini ne olursa olsun dünyadaki herkesin erişebileceği merkezi olmayan bir dizi finansal ürün yaratmaktır. Bu özellikler varlığı çekici kılar. Çünkü devlet altyapısına sahip olmayan insanlar banka hesaplarına, kredilere, sigortaya ve diğer birçok finansal ürüne erişebiliyor.

Tether (USDT)

Tether (USDT), ABD dolarına 1:1 oranında sabitlenen ilk stabil kripto paradır (stablecoin). Şu anda Tether tokenleri 14 blok zincirinde yayınlanıy or: Ethereum, Algorand, Avalanche, EOS, Kusama, Polkadot, Polygon, Tezos, Solana, Tron ve diğerleri.

En popüler sabit paralardan biri olan Tether, gerçek dünya varlıklarına bir köprü olmak ve aynı zamanda kullanıcıları kripto para piyasasındaki oynaklıktan korumak için yaratıldı. Ayrıca kripto para fiyatları borsalarda genellikle USDT çifti üzerinden listelemeye açılmaktadırlar.

FAQ

Yeni bir kripto para oluşturmak için genellikle biraz programlama bilgisi gerekir. Ancak, sizin için bir dijital para birimi oluşturması için bir geliştirici işe alabilirsiniz.

Ücretsiz olarak token oluşturma için WalletBuilders gibi bir uygulama kullanabilirsiniz.

Oluşturmayı planladığınız kripto paranın öncelikle ortaya çıkış amacını kesinlikle belirleyin. Hangi işlevleri yerine getirecek? Güvenliği nasıl sağlanıyor? Teknolojik altyapısı nasıl? gibi soruları öncelikle kendiniz cevaplama ve bunları yatırımcılara detaylıca anlatacağınız bir pazarlama stratejiniz olmalıdır.

Evet, mümkün. Ancak; bu belirli bir bilgi, zaman ve para gerektirir.