WhiteBIT TR Borsasındaki Emir Türleri

İçindekiler
Kripto alım satım işlemlerine yeni girişenler için spot piyasadaki çeşitli emir türleri yeni tüccarların gözünü korkutabilir. Borsamızdaki emir türlerini kazancınızdan kâr almak veya zarara uğradığınız bir durumda zararınızı sınırlamak için kullanabilirsiniz.
Şu anda WhiteBIT TR borsasında aşağıdaki emir türleri kullanılabilir:
- Limit
- Piyasa
- Stop-limit
- Stop-piyasa
- Multi-limit
Şimdi, WhiteBIT TR kullanıcıları bu emir türlerini nasıl kullanıyorlarmış hemen göz atalım!
Limit emri nedir?
WhiteBIT TR borsasında limit emri, güncel fiyat yerine tam olarak belirlediğiniz fiyattan alım satım yapmanıza imkân tanımaktadır. Limit emrinizde belirtilen fiyata ulaşana kadar emriniz işleme alınmaz, alındığı takdirde ise likiditeye bağlı olarak tamamlanmayabilir veya kısmi bir şekilde tamamlanabilir.
Limit emri verirken söz konusu varlığı hangi fiyattan ve hangi tutarda alıp satacağınızı belirtmeniz gerekmektedir.
Limit emri, alacağınız varlığa belli bir fiyattan girmek veya belli bir fiyattan çıkmak istediğiniz zaman kullanılabilir ve kripto sektöründe deneyimli tüccarlar için daha uygundur.
Limit emri verirken işlemlerin hızlı gerçekleşmeyebileceği veya likiditeye bağlı olarak yalnızca kısmi olarak gerçekleşebileceğinin akılda tutulmasında yarar vardır.
Örneğin:
Bir piyasa emri kullanarak Bitcoin’inizi (BTC) satarsanız, satış fiyatı, diğer kullanıcıların işlemi tamamlamak için gerçekleştirilecek tüm emirlerinin ortalaması olacaktır. Limit emri ise fiyat kaymasını önler. Sistem, belirtilen limit dahilinde yeni emirlerin görünmesini “bekleyecektir”.
Limit emri tamamen otomatik olarak oluşturulur. Bu nedenle piyasayı 7/24 takip etmeniz veya bir fırsatı kaçırma konusunda endişelenmeniz gerekmez.
Not: Emrin yerine getirileceğine dair %100 garanti yoktur. Piyasa fiyatı hiçbir zaman belirtilen fiyata ulaşmaz ise işlem gerçekleşmez. Ayrıca limit emri, emir defterine anında düşer ve orada kalır, bu nedenle emrin hemen gerçekleşmeme riski vardır.
Limit emri içeriğindeki Post-only nedir?
Limit Emri ayrıca, geçiş şeklinde ek bir Post-only özelliğine sahiptir. Bunun özelliği, Limit Emri gerçekleştiğinde Alıcı olarak değil, Yapıcı olarak çalışmasıdır, aksi takdirde sistem tarafından iptal edilir. Bu emir sadece piyasada likidite yaratmak için emir defterinde yer alacaktır.
Post-only özelliğinin avantajı, alım satım ücretlerinden tasarruf edebilmenizdir. Yapıcı ücretleri genellikle Alıcı ücretlerinden daha düşüktür.
Piyasa emri nedir?
Piyasa Emri, bir varlığı satın alırken yalnızca güncel fiyattan işlem yapmanızı sağlar. Piyasa emrini verdikten sonra işleminiz mümkün olan en kısa sürede tamamlanır.
Piyasa emri verirken sadece almak istediğiniz varlık tutarını belirtmeniz ve “Satın Al”a tıklamanız yeterlidir. Unutmayın: fiyat, emir defterindeki emir hacmine ve likiditeye bağlıdır.
- Piyasa emrinin avantajı, hızlı olması ve gerçekleşme olasılığının yüksek olmasıdır. Bu emir türünün kullanılması, hızla değişen piyasa koşullarında özellikle yararlıdırlar. Volatilite dolayısıyla aldığınız varlığın fiyatı kesin olmayabilir ve ani yükseliş ve inişler durumunda emriniz mümkün olan en hızlı şekilde ve en uygun fiyat ile tamamlanır, fakat slipaj ile karşılaşılabilir.
- Piyasa emrinin dezavantajı, emir oluşturduktan sonra fiyatı kontrol edemiyor olmanızdır. Bazen satış fiyatı, özellikle hızla değişen fiyat ortamında beklenenden farklı olabilir. Ayrıca, bu emir türü büyük hacimli işlemler için uygun değildir çünkü bunun için yeterli likidite olmayabilir. Büyük meblağda işlem yapmak isteyenler için satın alınmak isteyen varlığın yeterli likiditesi olup olmadığına dikkat edilmelidir. Yeterli likidite bulunmadığı durumda işlem hemen tamamlanamayabilir ve bu da kâr kayıplarına yol açabilir.
Varlıkların likiditesini, piyasa emri vermekle ilgili riskleri ve fırsatları değerlendirmeli ve alım satım stratejilerinize uygun olarak kullanmalısınız.
Stop-Limit emri nedir?
Stop-piyasa ve stop-limit emirlerinin mantığı, piyasa ve limit emirleri ile oldukça benzer ama stop-fiyat gibi ek bir parametreye sahiptir.
“Stop-limit” emrinin iki tetikleyicisi vardır: Stop ve Fiyat. Stop’ta piyasa fiyatı belirtilen seviyeye ulaştığında emir, emir defterinde görünür ancak fiyat belirtilen seviyeye ulaştığında gerçekleşir.
Yani, stop-limit emrini kullanan tüccarlar, alacakları veya satacakları varlıklar için bir “stop” fiyatı belirlerler ve bu fiyata ulaşıldığı an Stop-Limit, bir Limit emri olarak işleme alınır.
Belirlenen “stop” fiyatı aşılmadığı için emirler tamamlandığı takdirde alınan kâr ve önlenen zarar oranı tam olarak tüccarların hesaplamalarına göre gerçekleşebilir.
Fiyatta kayma (slipaj) yaşanmadan emirlerin işleme alınmasını sağlar, fakat aynı limit emirlerinde olduğu gibi işlemin tamamlanacağını garanti etmez.
Stop-Piyasa emri nedir?
“Stop-piyasa”, yalnızca belirli bir fiyata ulaştığında uygulanacak koşullu bir emirdir. Varlığı, mevcut fiyatın üzerinde bir fiyattan satın almak veya mevcut fiyatın altında bir fiyattan satmak istiyorsanız, bu emir türü sizin için uygundur.
- Limit ve stop-limit arasındaki fark ise şudur→ Stop-limit emri oluşturulduğunda, emir defterine doğru anda yerleştirildiğinde daha hızlı uygulanır.
Bu emir türü, tüccarların bir “stop” fiyatı belirtmelerini gerektirir. Bu stop fiyatına ulaşıldığı an stop-piyasa emri, piyasa emrine dönüşür ve belirlenen fiyattan bir piyasa emri olarak gerçekleştirilir.
Tüccarlar, stop-piyasa emrini kullanarak kâr elde edebilir veya zararlarını önleyip pozisyonlarını istedikleri noktalardan kapatabilirler.
Multi-Limit emri nedir?
Multi-limit emirleri, 2 ila 15 arasında belirlediğiniz değerler arasındaki grid içinde alım satım yapmanızı mümkün kılar. Belli varlıkların fiyatında hareket beklediğiniz noktada belli noktalarda alım veya satım yapabilmenizi sağlar.
Örnek olarak, BTC’nin 100 000$ seviyesine yükseleceğini düşünüyor fakat temkinli yaklaşmak istiyorsanız multi-limit satış emrinizi 90 000$ ila 100 000$ seviyesinde aritmetik ve geometrik bir grid sistemi ile satabilirsiniz.
100 000$’da bir satış limit emri vermeye kıyasla farkı ise, emirlerin devam ettikçe işleme alınmasıdır. Multi-limit sayesinde fiyat 100 000$’a ulaşmadan düşmüş olsa bile ayarladığınız emirlere göre 90 000$ ve 100 000$ arasında satışlar yapabilir, siz de bu sayede kârınızı kurtarabilirsiniz.
Peki, bu aritmetik ve geometrik grid sistemleri nedir?
Aritmetik Modu
Bu modu kullanırken satın almak veya satmak istediğiniz tutarı ayarladığınız emir sayısına eşit miktarda bölmenizi sağlar. Örnek olarak 1000 USDT değerinde alım yapmak ister ve 5 emir belirlerseniz, 200 USDT değerinde 5 tane alım yapmanızı mümkün kılar. Alım fiyatları emirler arasında otomatik dağıtılır.
Geometrik Modu
Geometrik modunda ise belirlenen fiyat seviyeleri birbirine daha yakın olmaktadır ve alım veya satım yaparken daha uygun ortalama bir fiyat ortalamasına ulaşılabilir. Geometrik ilerleme, satın alırken emirlerin daha aşağıdan açılmasını, satarken ise daha yukarıdan satılmasını hedefler.
BBO (En İyi Teklif) nedir?
Limit ve stop-limit emirlerinde kullanılabilen bu özellik sayesinde Limit emirlerinin fiyatları güncel piyasa koşullarına, emir defterindeki fiyatlara göre belirlenir. Sıra ve Karşı Taraf şeklinde iki modu bulunur.
BBO özelliği, Piyasa ve Limit emirlerini birleştirerek emirlerin daha hızlı işleme alınmasını sağlar.
Karşı Taraf (Karşı Emir Defteri Tarafı)
Bu modda verilen emir, emir defterinin karşı tarafındaki (satın alım yapılıyorsa satış tarafındaki ve tam tersi) en iyi fiyata göre bir emir belirlemektedir.
Sıra (Aynı Emir Defteri Tarafı)
Bu modda verilen emir, emir defterinin aynı tarafındaki en iyi fiyata göre bir emir belirlemektedir. Satın alım yapılıyorsa satın alım tarafındaki en iyi fiyat, satış yapılıyorsa ise satış tarafındaki en iyi fiyat seçilir.
Emir nasıl oluşturulur?
- Ana sayfadaki sol üstten Al-Sat sekmesine gidin ve Spot piyasaya tıklayıp işlem çiftini seçin;
- Kullanmak istediğiniz emir türünü seçin;
- Varlığın fiyatını ve miktarını girin;
- «Satın Al» veya «Sat» butonuna tıklayın.
Tebrikler, emriniz başarıyla oluşturuldu!
Emre bağlı olarak, emir defterinde pencerenin sol tarafında hemen veya belirtilen koşullara ulaştığında görünecektir.
İşlem geçmişi (emirler, işlemler, pozisyonlar) “Emir Geçmişi”, “İşlem Geçmişi” ve “Pozisyon Geçmişi” pencerelerinde görülebilir.
Emir nasıl iptal edilir?
Verilen bir emri iptal etmek için üst menüdeki «İşlemler» bölümüne gidin.
Yalnızca henüz gerçekleşmemiş emirleri iptal edebileceğinizi unutmayın. Hesabınıza giriş yaptıysanız, Al-Sat kısmından da emri iptal edebilirsiniz. Sağladığımız İşlemler bağlantısından Emirler sekmesine gidin ve istediğiniz emrin yanındaki “İptal Et” butonuna veya, tüm emirleri iptal etmek isterseniz de “Tümünü iptal et” alanındaki çarpı işaretine tıklayın.