Bitcoin Dominansı (BTC.D) Nedir ve Kripto Ticaretinde Nasıl Kullanılır?

WhiteBIT TR
Yayınlanma tarihi 20 Şubat 2024
2827
Bitcoin Dominansı (BTC.D) Nedir ve Kripto Ticaretinde Nasıl Kullanılır?

İçindekiler

Bitcoin her zaman kripto para piyasasının radarındadır. Rolü o kadar önemlidir ki, yatırımcılar ve tüccarlar sürekli olarak Bitcoin’i anlamaya çalışmakta, bu coinin nüfuzunu kullanarak alım satım stratejilerini geliştirmektedirler. Piyasayı etkileyen etmenlerden biri ise Bitcoin’in dominansıdır (Dom).

Bu makalemizde BTC Dominance (BTC hâkimiyeti) nedir ve kripto işlemleri için neden önemlidir onu tartışacağız. Dominance’ın piyasayı nasıl etkilediğini, hangi analiz yöntemlerinin kullanıldığını ve tüccarların bu veriler ile nasıl bilinçli kararlar alabileceğini göreceğiz. Ayrıca BTC Dominance itibarında değişiklikler yaratanların ne olduğunu ve bunların hangi durumlara nasıl uygulanabileceğinden bahsedeceğiz.

BTC Dom Nedir?

Bitcoin hâkimiyeti, Bitcoin’in piyasa değerinin tüm kriptoların piyasa değerine karşı payını gösteren bir metriktir.

Bitcoin Dominance Grafiği (BTC.D grafiği)

Bu metrik, Bitcoin’in kripto piyasasına etkisini ölçmesi bakımından önemlidir. Bitcoin hâkimiyeti (BTC Dom) grafiği sayesinde güncel trendleri ve yatırımcıların hissiyatını anlayabiliiriz. Dom’un yüksek olması genellikle Bitcoin’in piyasadaki hâkimiyetini simgeler ve yatırımcı hissiyatının muhafazakâr olduğunu gösterir. Tam tersi şekilde, Bitcoin Dom düşük ise yatırımcıların alternatif coinlere (altcoinlere) karşı ilgisinin arttığı anlamına gelir ve daha riskli yatırımları tercih ediyorlar demektir. Bu durum boğa piyasası döneminin bir özelliği olarak da bilinir.

Geçmiş BTC Dominance Grafik Verileri Rehberi

  1. Bitcoin’in çıkışı: Satoshi Nakomoto’nun Bitcoin’i çıkardığı 2009 yılından itibaren BTC’nin hiçbir rakibi yoktu ve piyasaya tam anlamıyla hâkimdi.
  2. Altcoinlerin çıkışı ve gelişimleri: 2011 yılında Bitcoin 1 dolar üzerine çıktı. Coin o kadar popüler oldu ki TIME dergisi BTC hakkında bir makale yayınladı. Haziran 2011’de bir Bitcoin 29 doları aştı. Daha sonra Litecoin ve Namecoin’in çıkışıyla Bitcoin’in piyasadaki payı azaldı. Lider kripto olmaya devam etse de altcoinlerin piyasadaki ticareti ve spekülasyonu etkin bir şekilde yapılmaya başlandı.
  3. Büyüme zirvesi ve volatilite dönemi: 2017 ile 2020 arasında kripto para piyasası büyük değişkenlikler yaşadı. 2017’nin sonları ile 2018’in başı arasındaki ilk önemli büyüme zirvesi sırasında Bitcoin Dom, ICO (İlk Coin Arzı) sırasında düştü ve altcoinlere olan ilgi bir patlama yaşadı.
  4. Kurumsal yatırımcı dönemi: Piyasa, 2020 itibarıyla kurumsalları çekmeye başladı ve BTC Dom yine kripto para piyasasına olan güvenin önemli bir simgesi hâline geldi. Bu dönemde Bitcoin’in bir diğer adı “dijital altın” oldu. Kasım 2021’de ise Bitcoin’in fiyatı 69 044 dolara çıktı.

BTC grafiğini inceleyerek Bitcoin’in piyasa değerindeki değişiklikleri ve altcoinlerin geçmiş dönemlerde pozisyonunu nasıl etkilediğini görebilirsiniz.

Bitcoin Dom Alım Satımlarda Nasıl Kullanılır?

BTC Dom Grafik (BTC.D) verileri, tüccarların piyasa trendlerine göre bilinçli kararlar vermesini sağlayan değerli bir araçtır.

BTC.D Yükselişteyse

  • Bitcoin’e yatırım: BTC.D yükseldiği zaman Bitcoin’e olan güven artışa geçer. Yüksek Bitcoin hâkimiyeti (BTC Dom) piyasada muhafazakârlık hissiyatı olduğunu gösterir ve daha riskli coinlere kıyasla Bitcoin’i daha güvenli bir seçenek hâline getirir.
  • Altcoinlerin satışı: Portföyünüzde altcoinleri bulunduruyorsanız, BTC hâkimiyeti yükseldiği zaman satmanız gerektiği anlamına gelebilmektedir.

BTC.D Düşerse

  • Altcoin alımı:Bitcoin Dom azaldığı zaman bu genellikle diğer coinlerin popülerliğinin arttığı ve daha yüksek kârları beraberinde getirebileceği anlamına gelir. Bu sırada farklı kripto alım satım stratejisiyle portföyünüzü çeşitlendirebilirsiniz.
  • Yeni yatırım fırsatları: Piyasayı inceleyerek büyüme potansiyeli olan coinleri bulmak mühimdir. BTC Dominance grafiğinin düşmesi genellikle altcoinlerin yükselmesi anlamına gelmekte, spekülatif alım satımlar için uygun bir ortam yaratmaktadır.
  • Boğa sezonunun başlangıcını simgeler:Bitcoin hâkimiyeti kapsamında bir düşüş boğa sezonu başlangıcının habercisi de olabilir.

Bugün BTC Dominance kaç veya yüksek olup olmadığını bilmek piyasanın genel hissiyatını anlamak için önemlidir. Piyasaki BTC hâkimiyeti kapsamında bazı yatırımcılar stabiliyeti tercih etmektedir. Veya tam tersi bir durumda bu grafikte yaşanan düşüş kapsamında altcoinlere artan bir ilgi ve riske karşı bir iştah bulunduğu anlamına gelebilir.

Tüccarlar, BTC Dominance ile kripto para fiyatları kapsamındaki oynaklıkları inceleyerek keşfettikleri aralarındaki bu ilişkiler ile alım satım stratejileri geliştirebilmektedir. Fakat unutulmamalıdır ki Bitcoin Dom, analiz araçlarından yalnızca biridir. Piyasanın güncel koşulları, haberleri temel ve teknik analizleri de diğer indikatörler ile hesaba katmak önemlidir.

BTC Dominance vs Altcoinler: Diğer Kripto Varlıklara Etkisi

Bitcoin Dom, tüm kripto paralar itibarında büyük bir etkiye sahiptir. Bu indikatör, kripto paraların genelinin piyasa değerinde dağılımını temsil etmekle kalmaz, aynı zamanda yatırımcıların piyasa hakkındaki genel hissiyatını da gösterir. Yüksek bir Bitcoin Dom genellikle yatırımcıların güvenlik ve stabilite istediği anlamına gelir. Tam tersine, BTC Dominance grafik verilerinin düşüşü bulunması daha riskli coinlere olan ilginin arttığını, böylece de bu varlıklar kapsamında bir boğa sezonunun yaklaştığını gösterir.

Bu grafik piyasa likiditesi ve volatilesini etkilediğinden dolayı stratejik yatırım planlarının ve alım satım araçlarının vazgeçilmezidir. Tüccarların dinamik kripto piyasa koşullarına adapte olmasını sağlar. Ayrıca Bitcoin hâkimiyeti itibarında bir düşüş olması da altcoin sezonunun başlangıcı anlamına gelebilmekte, piyasanın bu alanında yüksek getirileri simgeler. Altcoin sezon endeksi nedir hemen öğrenin.

Artılar ve Eksiler

Kripto para piyasasındaki Bitcoin Dominance, bazı artıları ve eksileri beraberinde getirir ve bu bilgiler hem deneyimli yatırımcılar hem de yeni başlayanlar için önemlidir.

Artılar

  • Stabilite ve Güven: En eski ve en yaygın kripto paralardan biri olan Bitcoin, özellikle ekonomik belirsizlik ve piyasanın düşüşünde genel olarak stabil ve güvenilir bir varlık olarak bilinir.
  • Piyasa Hissiyatı İndikatörü: Bitcoin’in yüksek dominansı daha muhafazakâr bir piyasa hissiyatı anlamına gelebilmekte, yatırımcılar ve tüccarların stratejilerini buna göre adapte etmelerine imkân vermektedir.
  • Düşük Risk: Bitcoin odaklı portföyler, altcoinlere kıyasla daha az değişkenlik yaşadığı için daha az risklidir.

Eksileri

  • Sınırlı Çeşitlilik: Yüksek Bitcoin Dominance sırasında piyasa değeri tek bir varlığa odaklığından dolayı altcoinlerin büyüme ve gelişmesini sınırlayabilmektedir.
  • Volatilite: Yüksek BTC Dom olduğu sırada likidite ve spekülatif ilgi kaybettiklerinden dolayı altcoinler daha değişken ve riskli olmaktadır.
  • Piyasa Bağlılığı: Kripto piyasasının Bitcoin’in dinamiklerine bağlı kalışı çeşitlendirilebilen bir yatırım alternatifi potansiyelini azaltmaktadır.

BTC Dominance Grafik Nasıl Kontrol Edilir?

CoinMarketCap veya TradingView gibi platformları kullanarak BTC Dom grafik bilgilerini görüntüleyebilirsiniz. Bu siteler Bitcoin Dom payının piyasaya göre nasıl olduğunu açıklayan detaylı gösterge ve analizlerini paylaşırlar. Grafikleri kullanarak Bitcoin’in piyasadaki payının çoğu piyasa olayı ve haberine göre nasıl değiştiğini görebilirsiniz. Bu platformların bazıları piyasa trendlerini daha iyi anlamanıza yardımcı olacak teknik analiz araçları da sunmaktadır.

Peki BTC Dominance Neden Önemli?

Bitcoin Dominance, en yaygın ve kapsamlı kripto paranın bakiyesi ile diğer alternatif dijital varlıkların bakiyesi arasındaki ilişkiyi anlamak için kullanıldığından dolayı kripto piyasasında çok kritik bir etmen olarak görülmektedir. Bu gösterge birkaç nedenden dolayı önemlidir: Öncelikle, piyasa hissiyatı için bir barometre görevi görür ve yatırımcıların sermayelerini nasıl tahsis edeceğini gösterir. İkincil olarak ise BTC hâkimiyeti, kripto para piyasasındaki volatilite ve likiditeyi etkilediği için, stratejik planlamalar ve risk yönetimini de kapsar. Bu gösterge incelenirken tüccarlar ve yatırımcılar sermayelerini daha etkin bir şekilde kullanabilir ve bilinçli kararlar verebilirler.