Coin Ne Demek – Token ve Coin Arasındaki Fark Nedir?

WhiteBIT TR
Yayınlanma tarihi 03 Ocak 2024
2400
Coin Ne Demek – Token ve Coin Arasındaki Fark Nedir?

İçindekiler

Kripto paralar söz konusu olduğunda, terimlerde genellikle yeterli açıklık olmamaktadır. En çok kullanılan iki kelime olan “token” ve “coin” ise, yeni başlayanlar için sıklıkla soru işaretleri yaratmaktadır. Ve birçok insan için de bunlar aynı şeydir. Bu makalede, bir token ile coin arasındaki fark neymiş bakalım ve bu farkın neden bu kadar önemli olduğunu tanımlayalım.

Kriptoda Token Nedir?

Tokenler, mevcut bir blok zinciri platformu temel alınarak oluşturulan dijital varlıklardır. Basitçe ifade etmek gerekirse, başka bir coinin ekosistemi içinde işlerler ve genellikle belirli bir platforma veya projeye bağlıdırlar. Tokenler ise kendi blok zincirlerini yaratmaya gerek kalmadan, mevcut bir blok zincirinin altyapısını, güvenliğini ve işlevselliğini kullanır.

Alakalı makale:
Basitçe Kripto Para Nedir?

Alakalı makale:

Basitçe Kripto Para Nedir?
Makaleyi okuyun

Ethereum blok zinciri, token oluşturmak için en popüler ağlardan biridir. Bu nedenle, günümüzde popüler olan birçok token, ERC-20 standardını veya diğer ağlarda benzer bir standardı kullanmaktadır.

Token Türleri

Güvenlik Tokenleri

Güvenlik tokenleri, yatırımcılara hisse senetleri, tahviller, bir şirketteki paylar gibi mülkiyet hakları sağlamak için oluşturulur. Kabaca, dijital dünyada menkul kıymetlerin benzerleridir. Bu tokenler, menkul kıymet yasalarına ve düzenlemelerine uygundur ve ilgili otoriteler tarafından ihracı ve dolaşımı sıkı bir şekilde düzenlenir. Güvenlik tokenlerine sahip yatırımcılar, kâr payı hakları, şirket yönetimine katılma ve diğer faydaların keyfini çıkarır. Ayrıca, blok zinciri teknolojisi, bu varlıkların yönetimini daha şeffaf ve verimli hâle getirerek bürokrasiyi ortadan kaldırır.

Alakalı makale:
Blockchain Teknolojisi Nedir ve Blockchain Nasıl Çalışır?

Alakalı makale:

Blockchain Teknolojisi Nedir ve Blockchain Nasıl Çalışır?
Makaleyi okuyun

Güvenlik tokenleri, yatırım işlemlerinde aracıları (broker, banka çalışanı ve diğer finansal işlem aracıları) ortadan kaldırarak geleneksel finansal ürünleri iyileştirir. Kripto güvenlik tokenleri ile yapılan işlemler aracısız gerçekleşir; bu da daha düşük komisyonlar, işlemlerin daha hızlı gerçekleşmesi, serbest piyasa erişimi, daha geniş potansiyel yatırımcı tabanı ve otomasyon sağlar.

Hizmet Tokeni

Belirli işlemler için özelleştirilmiş ve özel bir fonksiyon setine sahip tokenler bulunmaktadır. Örneğin, Basic Attention Token (BAT), Brave tarayıcısında kullanıcıların ilgisini para kazanma amacıyla kullanır. Kullanıcılar, tarayıcıda reklamları görüntüledikleri için ödül olarak BAT tokenleri alırlar.

Hizmet tokenlerinin kullanımı genellikle belirli platformlar ve kullanım senaryoları ile sınırlıdır. Sonuç olarak, bu varlıkların sadece bir kısmı zamanla değerini korumuştur.

Diğer Token Türleri

  • Stabil kripto paralar, fiyatı başka bir varlığın maliyetiyle koşullu olarak 1:1 oranında bağlı olan tüm tokenlerdir. Bu, sabit fiyatı olan herhangi bir varlık olabilir: itibari para birimleri (örneğin, ABD doları), kıymetli metaller, menkul kıymetler ve diğerleri. Yatırımcılar ve tüccarlar, ticaret yapmak ve sermayelerini çeşitlendirmek için stabil kripto paraları kullanır. İtibari para birimlerinin aksine, stabil kripto paralar internet bağlantısı olan her yerde hesaplar ve adresler arasında hızlı ve kolay bir şekilde transfer edilebilir. Ayrıca, piyasa fiyat dalgalanmaları sırasında riski azaltır ve sermayeyi korur.
  • Yönetişim tokenleri, sahiplerine bir blok zinciri projesinin geliştirilmesi üzerine kritik kararlar alma imkânı veren dijital varlıklardır. Ayrıca, bu tokenler sahiplerine kendi fikir ve girişimlerini öne sürme hakkı da verir. Günümüzde yönetişim tokenleri, özellikle DeFi ve GameFi alanlarında popülerdir. En popüler üç yönetişim tokeni Uniswap (UNI), Aave (AAVE) ve Sushi (SUSHI)’dir.
  • NFT — Non-Fungible Tokenler. Sanat eserleri, metinler, resimler, ses kayıtları, oyun eşyaları ve karakterleri, domain isimleri vb. gibi çeşitli dijital varlıkların sahipliğini temsil ederler ve bu tokenlerin sahibine dair bilgi ise blok zincirinde kaydedilmek ile beraber değiştirilemez veya silinemez.

Varlıkların Tokenizasyonu

Varlık tokenizasyonu, menkul kıymetleri, kıymetli metalleri, gayrimenkulleri, emtiaları ve diğer varlıkları, alınıp satılabilen ve takas edilebilen dijital tokenler olarak temsil eder. Bunlar; menkul kıymetler, emtialar, türevler, gayrimenkul veya sanat eserleri gibi altında yatan varlıkların değerine bağlıdır.

Tokenleştirilmiş varlıklar, altında yatan varlıkla değiştirilebilme özelliğini içerebilir. Örneğin, Tether her bir USDT tokenini, bir banka hesabında gerçek bir ABD doları ile değiştirebilir.

Kriptoda Coin Nedir?

Coin, kendi blok zinciri üzerinde çalışan bir kripto para birimidir. Mesela Bitcoin veya Ethereum buna bir örnektir. Geliştiriciler, birçok kripto coini sıfırdan yaratır ve coin ile birlikte yeni bir blok zinciri oluşturulur. Mevcut bir blok zincirinin kodunu değiştirerek de yeni bir coin yaratılabilir, mesela Bitcoin temel alınarak oluşturulan Bitcoin Cash ise buna bir örnektir.

Alakalı makale:
Bitcoin BTC Nedir?

Alakalı makale:

Bitcoin BTC Nedir?
Makaleyi okuyun

Ek olarak, “altcoin” veya alternatif coin terimiyle de karşılaşabilirsiniz. Bu terim, Bitcoin’in ilk ve en tanınmış kripto para birimi olması nedeniyle ortaya çıkmıştır; diğerleri alternatif olarak kabul edilir.

Blok zinciri ağları, işlemlerin ödenmesi (komisyonlar) ile madenciler (İş İspatı sistemleri) veya hissedarlar (Hisse İspatı sistemleri) gibi ağ katılımcılarına ödüllerin dağıtılması gibi çeşitli işlevlerin gerçekleştirilebilmesi için coinleri kullanır. Coinler aynı zamanda ürünlerin fiyatının ödenmesi, takas ve yatırım amacıyla da kullanılabilmektedir.

Coin Türleri

Kripto coinlerin amacı ve teknolojik karakteristiklerine göre aşağıdaki türlere ayrılırlar:

Ödeme ve saklama için:

  • Bitcoin (BTC), ilk ve en ünlü kripto paradır. Bitcoin, fiat para birimlerinin ödeme yapmak veya saklamak için kullanılan dijital karşılığıdır.
  • Litecoin (LTC), işlem yapma hızını artırmaya odaklanan Bitcoin çatalıdır (fork).
  • Bitcoin Cash (BCH), blok boyutunu artırma ve işlem ücretlerini azaltma amacıyla yaratılmış bir Bitcoin çatalıdır.

Akıllı sözleşmeler için:

  • Ethereum (ETH), geliştiricilerin akıllı kontratlar kullanarak merkeziyetsiz uygulamalar (dApps) oluşturmasına olanak tanıyan bir platformdur. Bu alandaki en gelişmiş platformlardan biridir.
  • Cardano (ADA) İş İspatı ağlarına bir alternatif olarak oluşturulan açık kaynaklı bir platformdur.
  • Polkadot (DOT), birden fazla zinciri içeren ve onların ortak bir güvenlik modeline katılmalarını sağlayan bir protokoldür.

Gizliliğe odaklı:

  • Monero (XMR), artırılmış işlem gizliliğine odaklanan bir coindir.
  • Zk-SNARKs (Sıfır-Bilgi Net ve İnteraktif Harici Bilgi Argümanı), yüksek veri ve işlem güvenliği sağlamayı amaçlayan Zcash (ZEC) temelli bir kriptografik teknolojidir.

Borsaya ait:

  • WhiteBIT Network (WBT) — WhiteBIT borsasında ayrıcalıklar kazanmak ve WB Network Ekosistemindeki ödemeler için kullanılır.

Coinler Ne için Kullanılır?

Blok zincirinde coinler çeşitli işlevler görür. Bir takas aracı ve değer saklama aracı olarak işlev görebilirler. Ayrıca coinler, ücret ödemeleri ile madenciler ve doğrulayıcılar için ödüller gibi amaçlarla kullanılır. Bazı durumlarda ise coin sahiplerinin ağ yönetimine aktif olarak katılmalarını ve çeşitli oylama faaliyetlerinde bulunmalarını sağlar.

Alakalı makale:
Kendi kripto paranızı nasıl oluşturursunuz?

Alakalı makale:

Kendi kripto paranızı nasıl oluşturursunuz?
Makaleyi okuyun

Coin ve Token Farkı

Parametre Token Coin
Blok Zinciri Var olan bir blok zincirinde mevcuttur. Kendi blok zinciri vardır.
Amaç Blok zinciri içindeki projeler tarafından oluşturulan ve o platform içinde çeşitli işlevler için tasarlanmıştır, örneğin ürün ve hizmetlere erişim, oylama gibi. Temel olarak işlemler, madenciler veya doğrulayıcılar için ödüller ve değer saklama amacıyla tasarlanmış bağımsız bir dijital para birimi.
Oluşturulma Proje tarafından oluşturulur. Çıkarılmaz. Yeni coinler, madenciler veya ağ doğrulayıcıları için ödüller olarak dolaşıma sokulur. Ancak, coinlerin çıkarılabileceği blok zincirleri de vardır (örneğin, DOGE).

Token Nereden Satın Alınır veya Tutulur?

Kripto para birimi tokenlerini ve coinleri, WhiteBIT gibi kripto para borsalarından satın alabilirsiniz. Bir borsada dijital varlık alıp satmak için, takas yapabilir veya alım satım emri verebilirsiniz. Ancak, bunu yapmadan önce bir hesap oluşturmalı, doğrulamadan geçmeli ve hesabınıza bakiye yüklemelisiniz.

Coinler ve kripto tokenler, İlk Coin Arzı (ICO) sırasında da elde edilebilir. Bir ICO sırasında, ekip projeyi geliştirmek için gerekli fonu toplamak amacıyla dijital varlıkları satar. Ya da örneğin, İlk Borsa Arzı (IEO) aracılığıyla. Bu, bir ICO ile aynıdır; sadece buradaki aracı, borsa olur.

Ek olarak, bazı projeler; madencilik, testnet katılımı veya bir sadakat programına katılım gibi belirli eylemleri gerçekleştirmek için ödül olarak tokenler dağıtır.

WhiteBIT Borsasında Token Nasıl Satılır?

WhiteBIT’te, tokenleri Kripto Dönüştürücü ve Alım Satım Terminali üzerinden satabilirsiniz. Kripto Dönüştürücü ile tüm süreç oldukça basitleşir: İstediğiniz para birimlerini, miktarı seçin ve varlıkları takas edin. Alım Satım Terminali ise daha fazla özellik sunar ancak başlamadan önce platforma biraz aşina olmanız gerekmektedir. Burada, Limit emri ile belirlediğiniz bir fiyattan veya Piyasa emri ile güncel piyasa fiyatından token satabilirsiniz.

Bu iki basit yöntemi incelemeden önce, kur oranını ve kripto token fiyatlarını kontrol edin.

Kripto Dönüştürücü ile nasıl token satılır:

  1. WhiteBIT sitesine girin;
  2. Kripto Dönüştürücü” bölümüne gidin;
  3. İhtiyacınız olan varlıkları seçin;
  4. “Al”a tıklayın;
  5. 10 saniye geçmeden “Kabul et”e tıklayın.

Alım Satım Terminali ile nasıl token satılır:

  1. Spot ticaret sayfasına gidin;
  2. Sol üst köşede dilediğiniz işlem çiftini seçin;
  3. Terminalin sağ alt köşesinde emir türünü seçin: Güncel piyasa değerinden anında satmak için Piyasa emrini seçin veya belli bir fiyattan satmak için Limit emrini seçin;
  4. Kırmızı “Sat” butonuna tıklayın.

Tokenlerde Kazanç ve Nasıl Saklamalı

Varlık satın almak ve fiyatın artmasını beklemek para kazanmanın en bariz yolu olsa da, tokenlerden para kazanmak için daha birçok araç mevcuttur. Örneğin, tüccarlar herhangi bir piyasa hareketini kullanarak fiyatların yükselişinden ve düşüşünden para kazanır. Bir tokenin değeri, sadece piyasa değerine bağlı olmakla kalmaz, aynı zamanda belirli bir platform veya projedeki eşsiz uygulamasına ve işlevselliğine de bağlıdır.

Ayrıca, ICO veya Launchpad aracılığıyla erken aşama projelerine yatırım yaparak, madencilik veya staking yaparak veya Airdrop ve Bounty programlarına katılarak da para kazanabilirsiniz. Bu arada, WhiteBIT borsası da 40’dan fazla token ve coin için yılda %18.64’e kadar pasif gelir elde etme fırsatı sunan Crypto Lending planları sunmaktadır.

Kripto para cüzdanları hem coinleri hem de tokenleri saklamak için kullanılır. Bunlar soğuk veya sıcak cüzdanlarda takas edilebilir. Bu nedenle, ihtiyaçlarınıza uygun kripto para cüzdanlarını seçmelisiniz.

Sonuç

Bu makale, tokenlerin ne olduğunu ve neden gerekli olduklarını açıklamaktadır. “Coin ve tokenler” teması altında, hem coinlerin hem de tokenlerin kripto paralar ve blok zinciri içindeki önemli olması ile yatırım, yenilik ve finansal işlemler için çeşitli fırsatlar sunduğu açıktır. Kripto coin ile token farkı konusunda vurgulananlar ve bu eşsiz özellikleri, onları günümüzün dijital ekonomisinin ayrılmaz bir parçası yapmaktadır. Rollerini ve aralarındaki nüansları anlamak, bu dinamik ve hızla gelişen sektörde daha bilinçli kararlar almanıza yardımcı olabilir.

S.S.S.

Tokenler, mevcut bir blok zincirinde bir varlık veya değeri temsil etmenin bir yoludur. Tokenlerin işlevleri ve diğer özellikleri tamamen platformun veya projenin özelliklerine bağlıdır. Tokenlere kıyasla, fon transferi yapmak, komisyon ödemek, madencileri veya doğrulayıcıları ödüllendirmek ve blok zinciri içinde birçok diğer işlevi yerine getirmek için kullanılan yerel blok zinciri coinleri bulunmaktadır.

Hem merkeziyetçi borsalarda hem de merkeziyetsiz borsalarda token satın alabilirsiniz. Ayrıca, çevrimiçi ve çevrimdışı döviz bürolarını da kullanabilirsiniz.

Tokenleri WhiteBIT gibi merkeziyetçi borsalarda veya merkeziyetsiz borsalarda ister alım satım terminali ister Kripto Para Dönüştürücü ile satabilirsiniz.

Coinler; fon transferi yapmak, komisyon ödemek, ağ doğrulayıcılarını veya madencileri ödüllendirmek ve birçok diğer işlevi yerine getirmek için kullanılan özgün bir blok zinciri üzerindeki varlıklardır. En popüler ve tanınmış coinler Bitcoin, Ethereum ve Litecoin'dir. Bir tokene kıyasla, bir token kripto para biriminin, daha geniş bir platform içinde belirli bir fayda veya varlığı temsil ettiğini anlamak önemlidir.

“Al-Sat” bölümünü veya “Kripto Para Dönüştürücü” butonunu kullanabilirsiniz. WhiteBIT’teki Kripto Dönüştürücü hakkında bilmeniz gereken her şey WhiteBIT Blog’daki ayrıntılı makalede bulunabilecektir.